Komody

 




 



» Drez v kuchyni
Drez v kuchyni

Žiadna príprava jedla ani iné bežné práce v kuchyni sa nezaobídu bez vody. O umývanie riadu sa už síce vo väčšine domácností starajú umývačky riadu, avšak stále trávime pri kuchynskom dreze väčšinu prác v kuchyni. A práve preto je výber drezu a batérie veľmi dôležitý a treba mu venovať náležitú pozornosť. Dôležité je nielen materiálové vyhotovenie, ale i osadenie.

Umiestnenie kuchynského drezu ovplyvňujú mnohé faktory, no najmä dispozičné riešenie kuchyne. Najúspornejšie je umiestniť drez ku stene, oproti kúpeľni. Vtedy je však potrebné prispôsobiť tomu aj celé zariadenie kuchyne a to nemusí spĺňať predstavy majiteľa. Ak však človek sníva o dreze pod oknom s výhľadom do záhrady, je najmenej si za tých pár metrov rúriek priplatiť.

Okrem estickosti je potrebné pri umiestňovaní drezu myslieť aj na logickú postupnosť úkonov kuchyni. Napr. pre praváka je ideálne mať po pravej strane varnú dosku a po ľavej chladničku. Ideálne však je po oboch stranách drezu ponechať aspoň kúsok voľnej pracovnej plochy. V súčasnosti sú medzi zákazníkmi populárne drezy umiestené v kúte kuchynskej linky. Ich výhodou je lepší prístup k pracovným plochám po oboch stranách drezu. Praktické i estetické môže pôsobiť drez, ktorý je súčasťou kuchynského ostrovčeka. Najideálnejšie je ak je potom súčasťou ostrovčeka aj varná doska.

Tvar a veľkosť drezu závisí najmä od vybavenia a veľkosti kuchyne. V prípade, že máte umývačku riadu je pre Vás drez s dvoma veľkými vaničkami určite zbytočný. Ideálnym riešením je drez s jednou veľkou a jednou menšou vaničkou, ktorú využijete najmä pri čistení potravín. Často je súčasťou takéhoto drezu aj košík na odkvapkávanie.

Pri výbere drezu netreba zabudnúť, že hoci rátame s umývačkou riadu, sú niektoré kusy riadu, ktoré  sa do umývačky riadu nezmestia alebo na umývanie v umývačke nie sú vhodné. A práve preto nie je dostatočne veľká vanička s odkladacou plochou nikdy na škodu. Pri kúpe venujte pozornosť aj hĺbke vaničky.

Ak potrebujete zväčšiť pracovnú plochu môžete využiť špeciálne tvarovanú dosku, ktorou je možné drez prekryť, ak ho práve nevyužívame.

Každý drez musí byť vybavený prepadovým odtokom, ktorý zabráni jeho pretečeniu, ak je hlavný odtok upchatý alebo zatvorený. Odtoky dnešných moderných drezov sú o čosi väčšie ako v minulosti a ich priemer má spravidla veľkosť 3,5 ", aby sa tak umožnila inštalácia drvičky odpadu. Ten bez problémov rozomelie všetky šupky, či zvyšky potravín na jemnú kašu, ktorá potom nie je pre kanalizáciu problémom.

Z hľadiska osadenia rozlišujeme dva druhy kuchynských drezov, a síce zabudované zhora a zospodu. Najčastejší a aj najjednoduchší je spôsob osadenia drezu zhora do otvoru vyrezaného v pracovnej doske. Okraje sa utesnia tesniacim materiálom, silikónom alebo lištami. Dizajnovo čistejšie pôsobí zabudovanie drezu zospodu, pričom pracovná doska prekrýva okraj drezu. Toto riešenie je vhodné najmä pri pracovných doskách z prírodného alebo umelého kameňa, príp. iného materiálu, ktorý má homogénny prierez a jeho hrany sa dajú dobre opracovať.

Rozhodnutie o materiále, z ktorého bude drez vyrobený je jedno z najdôležitejších, keďže to do určitej miery ovplyvňuje aj štýl kuchyne. Tak ktorý materiál si vybrať?

Keramika - materiál, ktorý je už na pohľad pekný a farebne stály, zároveň pevný, odolný voči chemikáliám. Ľahko sa udržiava, je hygienická, avšak jej obrovskou nevýhodou je krehkosť, a teda je pomerne náchylná na prasknutie. Ak sa však pre ňu rozhodnete, je potrebné si dávať pozor na manipuláciu s ťažšími predmetmi.

Antikor - tento materiál patrí k najbežnejším pri výrobe kuchynských drezov. Drezy vyrobené z antikoru sú cenovo dostupnejšie a svojím decentným vzhľadom nikdy nič nepokazia. Ich výhodou je vysoká odolnosť voči vysokým teplotám, mechanickému poškodeniu, či kyselinám. Dôležitým ukazovateľom ich kvality je hrúbka plechu, z ktorého sú lisovaná, ale i množstvo chrómu či niklu, čo zamedzuje korózii. Plech by nemal byť tenší ako 9 mm.

Umelý kameň - ponúka elegantný vzhľad. V podstate ide o zmes drvených kameňov (najčastejšie žuly) a akrylátu, ktorý zabezpečuje ich súdržnosť. Tieto drezy nájdete pod rôznymi názvami: umelý kameň, kamenina, granit a iné. Líšia sa však od seba len hrúbkou zrna a pomerom základných zložiek. Ikeď sa tieto materiály na prvý pohľad tvária ako kameň, vďaka akrylátovej živici sú na dotyk teplejšie, pružnejšie, takže sa nezlomia ani nepresknú. Tieto drezy sú naozaj odolné voči vysokým teplotám, či mechanickému poškodeniu. Spôsob výroby odlievaním do rôznych foriem umožňuje vytvárať širokú ponuku tvarov. Pigmenty, ktoré sa pridávajú priamo do kameninovej zmesi zase ponúkajú bohatú škálu farebných riešení.

Ďalšou dôležitou súčasťou kuchynskej linky (najmä v závislosti na drez) je kuchynská batéria. Pri jej výbere je dôležité sa zamerať hlavne na flexibilnosť. Kuchynské batérie bývajú spravidla vyššie a štíhlejšie ako kúpeľňové, a to najmä preto, aby bolo medzi dnom drezu a batériou dostatok miesta a bolo možné napustiť vodu napr. aj do vysokej fľaše, či hrnca.

Častejšie sa používajú stojanové batérie, ktoré sa montujú priamo do otvoru na dreze alebo do pracovnej dosky. Ak máte drez umiestenený pod oknom je dôležité zohľadniť to pri výbere batérie, keďže predpokladáme, že okno budeme aj otvárať. Na trhu možno dostať už aj batérie, ktoré možno v prípade potreby sklopiť alebo zastrčiť do pracovnej dosky.

Je praktické, keď je kuchynská batéria aj nastaviteľná aspoň do určitej miery. Minimálne by mala byť otočná, avšak obrovskou výhodou je vyťahovacia koncovka, ktorá umožňuje presné nasmerovanie prúdu vody. Výborným pomocníkom pri umývaní väčších hrncov je sprška na dlhej hadici s pružinou.

Vyberajte si batériu so stabilným telom a dostatočnou šírkou prietoku. Dlhšiu životnosť batérii zaručí keramická kartuša, ktorá nahrádza bežné gumové tesnenie. Čo sa týka vzhľadu je na trhu z čoho vyberať. Snáď len poradíme, že pri kovovej batérii sa oplatí siahnuť po brúsenom alebo matnom povrchu, na ktorom nebude vidno stopy každodenného používania.


N2M3NjMz